Κριτική Επιτροπή

(αλφαβητικά)

Kωστής Aντωνιάδης 

O Kωστής Aντωνιάδης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1949. Σπούδασε Φυσική στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φωτογραφία στο Institut Francais de la Photographie στο Παρίσι.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Kέντρου Aθηνών (1979-2004). Από το 1985 έχει θέση καθηγητή στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τ.Ε..Ι. Αθήνας. Θεωρητικά και κριτικά κείμενά του για τη φωτογραφία δημοσιεύονται από το 1979 σε εικαστικά και φωτογραφικά περιοδικά. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολυάριθμες εκθέσεις φωτογραφίας Ελλήνων και ξένων φωτογράφων για λογαριασμό του Φωτογραφικού Κέντρου, του Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα. Το 2003 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη και από το 2006 εργάζεται ως ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων. Έχει επίσης πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και εθνικές συλλογές.




Γιάννης Κολεσίδης



Ο Γιάννης Κολεσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στο Εργαστήρι Μελέτης και Εφαρμογής της Φωτογραφίας (Ε.Μ.Ε.Φ).
Εργάζεται σαν φωτοειδησεογράφος απο το 1994. Μέχρι το 1997 συνεργάστηκε με τοπικό πρακτορείο φωτορεπορτάζ και από τότε έως το 2004 ανήκε στο δυναμικό του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας ‘’Εθνος’’. Από το 2004 έως το 2013 εργάστηκε στο διεθνές πρακτορείο ‘’Reuters‘’. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά του εξωτερικού, όπως New York Times, Guardian, Time magazine, Stern, Paris Match κ.α, καθώς και στο σύνολο του Ελληνικού τύπου. Η δουλειά του έχει διακριθεί με μια σειρά από βραβεία ανάμεσα στα οποία είναι το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Picture of the Year International (POY) 2011 στην κατηγορία "General News", το δεύτερο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό World Press Photo 2009 στην κατηγορία “People in theΝews”, το Αward of Excellence στο διαγωνισμό Pictures of the Year International(POY) 2004 στη κατηγορία ‘’Portrait’’ και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ‘’Ελεύθερο ρεπορτάζ’’ στο διαγωνισμό FUJI Film Euro Press Awards το 1999. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις και το 2009 παρουσίασε το έργο του από την συνεργασία του με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) με φωτογραφίες από τα ταξίδια του στο Νίγηρα, τη Ζάμπια και την Ινδία".
yanniskolesidis.com






Νίκος Πηλός



Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1967, ζει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στον κόσμο. Είναι από τους πλέον διακεκριμένους φωτοειδησεογράφους στην Ευρώπη. Εξερευνά πολύπλοκες ιστορίες μέσω οικείων εικόνων και έχει ταξιδέψει εκτενώς για να καταγράψει εικόνες πολέμου, φυσικών καταστροφών, φτώχιας, κοινωνικοοικονομικής πάλης και πολιτισμικών αλλαγών. Με απαρχή την πρώτη του αποστολή στο Λίβανο το 1988, έχει καλύψει φωτογραφικά σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως την ανατροπή Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την Αραβοισραηλινή διένεξη, τον πόλεμο στο Ιράκ. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά TIME, Newsweek, Der Spiegel και στις εφημερίδες New York Times, Washington Post και The International Herald Tribune. Έχει συνεργαστεί με τα διεθνή πρακτορεία Taiga Press, E-lance media, Zuma Press και Sipa press. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Καθημερινή, Βήμα και Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή και Πρώτη, καθώς και τα περιοδικά «Κ» της Καθημερινής και «Έψιλον» της Ελευθεροτυπίας. Έχει αποσπάσει διακρίσεις μεταξύ άλλων:
PX3 - Prix De la Photographie 2013, IPA 2013, PX3 - Prix De la Photographie Paris, CHIPP - China International Press Photo Contest, 2012, Black & White Spider Awards, 2012, Black & White Spider Awards, 2010. Περισσότερες πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες του Νίκου Πηλού στο nikospilos.com


Γιάννης Σκαρπέλος


Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης Οπτικής Κοινωνιολογίας. 


Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο του αφορά την ανάλυση εικόνων, κυρίως φωτογραφίας, και τη σχέση τους με την κοινωνία. Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Εικόνα και Κοινωνία: Από την Κοινωνική Φωτογραφία στην Οπτική Κοινωνιολογία» ασχολείται με φωτογράφους όπως ο Jacob Riis, ο Lewis Hine, η Dorothea Lange και η ελληνίδα Nelly’s.